Dodo, ovo je moj odgovor na topic Svjetsko prvenstvo:
Mislim da ljudi koji vole nogomet mogu voljeti ga na nekoliko razina, ili istovremeno na svakoj od njih. Znam ljude koji vole samo tekme kluba za koji navijaju, znam ljude koji vole igrati nogomet, baviti se njime rekreativno ili poluprofesionalno, ili profesionalno, a znam i ljude koji vole gledati nogomet na raznim natjecanjima bez obzira koje momčadi igrale, sa kauča, iz kafića, sa stadiona. Za mene samo oni koji vole sve ove tri dimenzije nogometa, mogu reći da ga zaista vole kao sport u cjelini.
Razlog zašto ti ovo objašnjavam je da vidiš da između tebe i mene postoji razlika u gledanju na nogomet. Tebe on kao sport uglavnom ne zanima, jer osim dimenzije navijanja, niti ga gledaš niti ga igraš. Ti razmišljaš samo kao ultras, a ja kao ljubitelj nogometa. Svjetsko prvenstvo najveći je sportski događaj na svijetu, sa stajališta gledatelja. Tu se igra vrhunski nogomet (ipak slabiji od europske lige prvaka zbog neuigranosti ekipa), a kako se sastaju nacionalne momčadi, ta rivalstva nadilaze klupska i ustvari cijeli svijet tih mjesec dana biva involviran u taj događaj. Sasvim je logično da je, tako popularno, svjetsko prvenstvo prava meta za razne korporacije, koje oglašavaju svoje proizvode u elitnim, profitabilnim terminima. Zauzvrat, mi ljubitelji nogometa, a ima nas na milijune (dakle, ne ultrasi) dobivamo prijenose vrhunskog profesionalnog sporta, koji naravno košta.
Iritira me taj "contro calcio moderno" trend među ultrasima, naročito kad ga svi prihvaćaju bez imalo kritike. Mislim da ga treba pomnije analizirati. Ajmo reći da bih tu izdvojio lijevu i desnu crtu kritike modernog nogometa, i one su, gle čuda, iznenađujuće bliske. Ovo su dakako pojednostavljeni modeli, ali vjerujem da mogu poslužiti.
Desni model: nogomet nije kakav je nekad bio, danas se ne igra sa srcem, ne poštuje se tradicija, više ne igraju naši dečki, nego neki sa strane kojima tu nije mjesto. Na utakmicama više ne mogu hukati crncima, ne mogu razbijati sjedala, oko mene je sve puno žena (ženama je mjesto kod kuće) pa mi je neugodno psovati i tako unedogled, predsjednik kluba mi je bogati židov ili smrdljivi arap ...
Lijevi model: nogomet je prije pripadao masama, danas su ga uzele elite, na utakmicama su lože pune ljudi u odijelima, mi radnici više ne možemo popiti 10 piva na tekmi i razbit nekom policajcu glavu, predsjednik kluba je neki menadžerčić koji zarađuje na reklamama, igrači zarade brdo novaca, a mi živimo iz dana u dan ...
Naravno da sam i sam svjestan da nogomet prolazi kroz konstantne promjene, kao što prolaze i društva u kojima se on igra. Naravno da se povećavaju pravila i ograničenja, jer je nogomet odnio previše žrtava tijekom svoje kratke povijesti. Naravno da na stadione širom svijeta počinje dolaziti srednji sloj, sve brojniji u razvijenim zemljama i da se standardi sportskih arena povećavaju. Naravno da se razvija i sam sport, svojom profesionalizacijom. Čisto za ilustraciju, u tenisu se serviralo ispod ruke do prije 80 godina, a danas ivo karlović servira 240 km/h. Tako i nogomet napreduje. Nema više 8:5 rezultata i popikavanja debelih čovječuljaka na terenu. Naravno da se korporacije reklamiraju. Kako i nebi kad je na prvo prvenstvo Francuska putovala brodom mjesec dana! a danas imaju stožer od par desetaka ljudi, a svaku repku prate tisuće navijača. Naravno da se iskorjenjuje rasizam, seksizam, homofobija, jer na stadione su počeli dolaziti crnci, žene, homoseksualci . Daleka je to i dugačka borba, ali je počela.
A ultrasi, svojim konzervativnim contro calcio moderno pristupom, kao da žele umirati u vlastitim zabludama, umjesto da u novim prilikama razvijaju dalje tu subkulturu. A i ti ispadaš takav, staromodan i konzervativan.
Kao i u većini drugih stvari, dodo, ne nudiš alternativu, nego želiš rušiti čitav sustav, u ovom slučaju moderni nogomet. To je kao napadanje policije, koja te i danas uredno čuvala. A da je nije bilo, ne bi danas bio na prideu, dobro to znaš. Za takve kao ti, postoji jedna prikladna misao: pazi što želiš, moglo bi ti se i ostvariti.
Umjesto da si protiv svjetskog prvenstva, budi malo za nešto. Uzmi loptu, otiđi na livadu kod avenue malla i između one avenije igraj nogomet s ekipom (jednom sam tamo vidio ljude da igraju, i to je za mene bio divan primjer old school nogometa u 21.st.). Možda ti se i pridružim jer za razliku od tebe, ja stvarno volim nogomet u svim njegovim aspektima.
Neću se ljutiti ako i ne pročitaš ovaj dugačak post, al upravo sam uživao u tekmi danska-kamerun, pa si me iziritirao tim svojim anti SP spikama.