St. Pauli se na 100. godišnjicu vratio u prvu ligu. Procjenjuje se da u Njemačkoj ima 11 milijuna navijača koji su spasili klub prije sedam godina...
Na dokovima Hamburga u četvrti St. Pauli nalazi se zloglasni Reeperbahn, hamburška verzija Ulice crvenih svjetala u Amsterdamu. Na zgradama svijetle reklame za sex-shopove i usluge prostitutki, no zadnjih tjedana vijore se zastave s lubanjom i kostima. Ne, nije riječ o gusarskoj prošlosti nego o kultnom klubu koji se na 100. godišnjicu vratio u Bundesligu.
- To je naš simbol. Mi, siromasi, gusari, borimo se protiv bogatih - kaže Sven Brux, predsjednik navijača, kojih prema nekim procjenama samo u Njemačkoj ima 11 milijuna.
Tijekom 80-ih oko kluba su se počeli skupljati pripadnici raznih alternativnih skupina, pa čak i prostituke iz četvrti Reeperbahn, a biti navijač St. Paulija značilo je preuzeti specifičan način života. St. Pauli bio je prvi klub koji je zabranio nacističke oznake na stadionu, a navijači su ustali protiv huliganizma.
- Ovaj klub ne postoji da bi zaradio, mi samo volimo nogomet. Najvažnije je da se svi skupa dobro zabavimo ove sezone - rekao je napadač St. Paulija Marius Ebbers.
NAVIJAČI SPASILI KLUB
Prije sedam godina St. Pauli bio je na rubu bankrota. Klub je ispadao u treću ligu i trebao se ugasiti. No navijači su prodali 140.000 majica u šest tjedana te dogovorili prijateljsku utakmicu s Bayernom, koji im je prepustio svu zaradu i St. Pauli se izvukao.
ŽELE SAMO MLADE IGRAČE
HSV kupuje jeftine igrače i prodaje ih skupo. Kako ćete tako izraditi identitet momčadi. Mi želimo samo mlade njemačke igrače, kako bi se navijači s njima mogli poistovjetiti, rekao je dugogodišnji predsjednik St. Paulija Corny Littmann, koji je otvoreno priznao da je homoseksualac.
Cijeli tekst je preuzet sa
http://www.24sata.hr/sport/vratio-se-st-pauli-njima-je-samo-do-dobre-zabave/187475/ jer znam da ne klikate, al' ima par fotki ako nekoga interesira. Autor: Stjepan Mati.