Prije tjedan dana alleycat i ja smo posjetili Hrvatski športski muzej s ciljem saznavanja nekih konkretnih i službenih podataka o klupskoj povijesti. Ugostio nas je voditelj muzeja Zdenko Jajčević, od kojeg smo saznali sljedeće:
NK Zagreb kakvoga mi danas poznajemo, osnovan je 1919. g. kao ŠK Zagreb (športski klub). Godina 1903. kao godina osnivanja kluba nije točna jer je klub osnovan te godine PNIŠK (prvi nogometni i športski klub) ugašen nekoliko godina kasnije (čini mi se 1908.g.) i nema nikakvog kontinuiteta PNIŠKA i ŠK Zagreba. ŠK Zagreb osnovala je skupina obrtnika i radnika koja se okupljala na uglu današnje Badalićeve i Ozaljske ulice kod bačvara Stjepana Čižmeka, koji je kao predsjednik ujedno i osnivač ŠK Zagreba. Klub je prvotno trebao biti registriran kao ŠK Plamen, ali su to ime lokalne vlasti smatrale provokativnim i nisu dopustile registraciju. Tada se družina odlučuje klub registrirati pod imenom ŠK Zagreb, ali za to ime postoji i zahtjev od strane Hrvatskog tipografskog društva (radnici u tiskarskoj industriji), koje također želi osnovati klub pod istim, gradskim imenom. Svoje utakmice tipografi igraju na današnjem Radničkom Dolu, iznad Britanca. Tada se odigrava nešto što danas, u 21. st. izgleda nevjerojatnim. Dvije momčadi džentlmenski odigravaju utakmice u kojima pobjednik dobiva pravo na ime kluba. Pobjeđuje Čižmekova družina i oni registriraju klub pod imenom ŠK Zagreb.
Napominjem da je ovo
neslužbena priča, utoliko što zasada nismo vidjeli dokumente koji je potvrđuju.
Te ćemo dokumente, vjerujem, dobiti na uvid. Profesor Jajčević veliki je stručnjak i profesionalac u tom području, koji je angažiran na izradi prve prave klupske monografije, čime će klub jednom zauvijek dobiti konkretnu i istinitu povijest.
Dakle, mi ćemo kao udruga provjeriti sve ove podatke, u suradnji sa osobljem muzeja, a
svi koje to osobno interesira mogu doći u prostorije muzeja radnim danom od 8-15 sati (poželjno u prijepodnevnim satima). Tu je naravno i telefon i internet stranica, ali svima toplo preporučam da dođu osobno.
01/4833-483
http://www.sportski-muzej.hr