Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: neslužbene činjenice o klupskoj povijesti  (Posjeta: 1200 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
cipra
ČLAN UDRUGE
Senior
*

Tu sam rođen ja, podno Sljemena...

« : 06. Travanj 2008, 23:21:16 »

Prije tjedan dana alleycat i ja smo posjetili Hrvatski športski muzej s ciljem saznavanja nekih konkretnih i službenih podataka o klupskoj povijesti. Ugostio nas je voditelj muzeja Zdenko Jajčević, od kojeg smo saznali sljedeće:
NK Zagreb kakvoga mi danas poznajemo, osnovan je 1919. g. kao ŠK Zagreb (športski klub). Godina 1903. kao godina osnivanja kluba nije točna jer je klub osnovan te godine PNIŠK (prvi nogometni i športski klub) ugašen nekoliko godina kasnije (čini mi se 1908.g.) i nema nikakvog kontinuiteta PNIŠKA i ŠK Zagreba. ŠK Zagreb osnovala je skupina obrtnika i radnika koja se okupljala na uglu današnje Badalićeve i Ozaljske ulice kod bačvara Stjepana Čižmeka, koji je kao predsjednik ujedno i osnivač ŠK Zagreba. Klub je prvotno trebao biti registriran kao ŠK Plamen, ali su to ime lokalne vlasti smatrale provokativnim i nisu dopustile registraciju. Tada se družina odlučuje klub registrirati pod imenom ŠK Zagreb, ali za to ime postoji i zahtjev od strane Hrvatskog tipografskog društva (radnici u tiskarskoj industriji), koje također želi osnovati klub pod istim, gradskim imenom. Svoje utakmice tipografi igraju na današnjem Radničkom Dolu, iznad Britanca. Tada se odigrava nešto što danas, u 21. st. izgleda nevjerojatnim. Dvije momčadi džentlmenski odigravaju utakmice u kojima pobjednik dobiva pravo na ime kluba. Pobjeđuje Čižmekova družina i oni registriraju klub pod imenom ŠK Zagreb.
Napominjem da je ovo neslužbena priča, utoliko što zasada nismo vidjeli dokumente koji je potvrđuju.
Te ćemo dokumente, vjerujem, dobiti na uvid. Profesor Jajčević veliki je stručnjak i profesionalac u tom području, koji je angažiran na izradi prve prave klupske monografije, čime će klub jednom zauvijek dobiti konkretnu i istinitu povijest.
Dakle, mi ćemo kao udruga provjeriti sve ove podatke, u suradnji sa osobljem muzeja, a svi koje to osobno interesira mogu doći u prostorije muzeja radnim danom od 8-15 sati (poželjno u prijepodnevnim satima). Tu je naravno i telefon i internet stranica, ali svima toplo preporučam da dođu osobno.
01/4833-483
http://www.sportski-muzej.hr
Evidentirano

Mediću odlazi!
Utopi se u Čikoli!
PeaceDefender
ČLAN UDRUGE
Senior
*

« Odgovor #1 : 24. Kolovoz 2010, 13:13:29 »

1994:
ZAGREB HTIO, HAJDUK OSTVARIO...

Zagreb je trebao postati prvak vec prije osam godina, Josip Skoblar je sastavio skladan tim, gorio je u njemu dišpet da, eliminiran iz Hajduka i Dinama i borbe za selektorsko mjesto, dokaže svoju kvalitetu. Prvi "centarfor" Zagreba bio je Smajo Hadžimahovic; ime vam znaci malo ili ništa, ali taj tajnoviti prijatelj Dinama iz jugo-lige rado se skrasio po pozivu u Kranjcevicevu da im spoji križaljku logistike. U projektu Ante Vrdoljaka bio je važan koliko i Skoblar. Zagreb je bio sasvim blizu tituli.
Croatia je posrtala neke nevažne utakmice razdirana unutarnjim sukobima; u Europi im se dogodio Auxerre, radi kojeg su i Ciro Blaževic i Zdravko Mamic oštro kažnjeni (napad na suca), a u prvenstvu su porazima od Dubrave (0:1) i kod kuce od Belišca (1:2) kompromitirali poziciju. Hajduk je imao razgranatu mrežu pomagaca, ali je bio u sukobu s Dalmatincima, Zadar je igrao za Skoblarov Zagreb. Hajduk je smislio "aferu Bison", trovanje hranom i baš smo nekidan u kancelariji Ante Žaje podsjetili (a Žaja se složio) da bi Hajduk napravio pravu gestu kad bi se kolektivnim dolaskom na rucak u taj tribunjski restoran odužio gazdi i rehabilitirao ga za doslovno "sr...e" što je izveo prije osam godina. Hajduk je odgodio gostovanje u Zadru, stekao bolji pregled situacije, ali je kljuc prije derbija Zagreb - Hajduk i Vuliceva pogotka odigran u Zaprešicu: Inker je svladao Zagreb golom Jurceca (1:0), tvrdi se uz Hajdukovu injekciju, Inker je bio blizak "bijelima". Strijelac Renato Jurcec kasnije ce prijeci u Hajduk, a libero Zagreba Niko Ceko je u Zaprešicu zaradio žuti karton koji ga je iskljucio s derbija. Smajina logistika se raspala, plele su se mreže oko arbitra odlucujuce utakmice Željka Širica. Širkan je, pricalo se, odbio "nemoralnu ponudu" Zagreba i odsudio tako da zaštiti Hajduk. Dinamo je preporucio Širica Hajduku, tako se barem pricalo.

Mnogima nije bilo jasno na tekmi zašto, ali evo razloga zbog kojega se "napalim" na tekme sa Inkerom/Interom, pa radim sranja na stadionu i oko njega. Uvijek sanjam, svaku tekmu s njima rezultat od 5:0/6:0. Onako, da ih isprašimo, zgazimo i naguzimo, da se naplatimo za sve ove godine. Vjerojatno zbog svega toga, mi je Zaprešić jedno od dražih gostovanja, ako ne i najdraže. Uvijek tamo napravimo dernek bez obzira na rezultat. I onda dođe Krsta u 92. minuti i zabije im ga s igračem manje. Adrenalin i letim u teren!!! Evo vam ga na!!! Svejedno, nadam se da će ispasti iz lige i postići novi rekord u broju uzastopnih poraza. Kako smo tada popušili naslov! Strašno!!! Ne ponovilo se više - hehe.
« Zadnja izmjena: 24. Kolovoz 2010, 14:58:09 PeaceDefender » Evidentirano

Medo lopove ***emo ti sve tvoje drugove iz lože svečane pi*** lopovske Medo lopove...

Contra el racismo, la represion y el futbol negocio Zagrebe, nunca caminaras solo!
alleycatWAZ
ČLAN UDRUGE
Senior
*

« Odgovor #2 : 24. Kolovoz 2010, 14:06:33 »

To tvoj tekst? Je, je istina meni taj Inker isto slatko za pobijedit. Ko ih šiša, foleri...
Evidentirano

.1.4.8.4.
PeaceDefender
ČLAN UDRUGE
Senior
*

« Odgovor #3 : 24. Kolovoz 2010, 14:43:04 »

To tvoj tekst? Je, je istina meni taj Inker isto slatko za pobijedit. Ko ih šiša, foleri...

Tekst je od nekud sa foruma, mislim da sa torcidaforum ali više nisam siguran. Nemam ni link, nije mi ostala ni adresa u posjeti. Jbg!
Evidentirano

Medo lopove ***emo ti sve tvoje drugove iz lože svečane pi*** lopovske Medo lopove...

Contra el racismo, la represion y el futbol negocio Zagrebe, nunca caminaras solo!
Ronny
Kadet

« Odgovor #4 : 24. Kolovoz 2010, 16:25:57 »

brijo sam da je jurčec te godine igro za zagreb... al opet, možemo pričat kaj hoćemo al,realno, sami smo si krivi kaj nismo osvojili naslov... kad te glavni konkurent kolo prije kraja pobijedi na tvom terenu golom "iz svlačionice" nemaš više kaj pričat...
a btw, naletio sam na dokumentarac o toj sezoni, ali sa pobjednikove strane, nažalost... ipak, mi koji se toga ne sjećamo imamo priliku vidjeti u kakvim se uvjetima tada igrala prva HNL...
puno se toga promjenilo (npr. vidjet ćete da Istra igra na nekakvom školskom igrališu), a neke su stvari ostale iste, tipa dinamo u maksimiru gleda 200 ljudi smiley)))

http://www.youtube.com/watch?v=6xSQAxxv-sY&feature=related
Evidentirano
PeaceDefender
ČLAN UDRUGE
Senior
*

« Odgovor #5 : 25. Kolovoz 2010, 11:20:29 »

brijo sam da je jurčec te godine igro za zagreb... al opet, možemo pričat kaj hoćemo al,realno, sami smo si krivi kaj nismo osvojili naslov... kad te glavni konkurent kolo prije kraja pobijedi na tvom terenu golom "iz svlačionice" nemaš više kaj pričat...

http://www.youtube.com/watch?v=6xSQAxxv-sY&feature=related

5:13!!! Pa kako??? Nemoguće!!!
Evidentirano

cipra
ČLAN UDRUGE
Senior
*

Tu sam rođen ja, podno Sljemena...

« Odgovor #6 : 25. Kolovoz 2010, 13:24:12 »

Prema pričama dračića i smoleka, kad smo 2000.-te razgovarali povodom otvaranja navijačke prostorije, ta je tekma morala biti puštena. Ako se dobro sjećam ispričane priče, prste je u tome imao "ugledni" i vječni ratni profiter, hdz-ovac đuro brodarac (još i dan-danas u HNS-u, ipak je to "kvalificirani" kadar koji odgovara svim zahtjevima naše krovne nogometne institucije), koji je sredio tekmu za hajduk, kao menadžer golmana žitnjaka.

Možda se astraeus sjeća čitave priče...
Evidentirano

Mediću odlazi!
Utopi se u Čikoli!
 Str: [1]
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!